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U.S. Department ' May 27 2003 400 Seventh St., S.W.
of Transporiation ' Washington, D.C. 20590

Resedarch and
Special Programs
Administration

Mr. Tim O’Callaghan Reference No. 02-0191
Hazardous Materials Management Officer

Environmental Health and Safety Office

University of Hawai’i at Manoa

2040 East-West Road

Honolulu, HI 96822

Dear Mr. O’Callaghan:

This is in response to your letter requesting clarification on the requirements in § 173.12 for
transporting hazardous wastes in a lab pack under the Hazardous Materials Regulations (HMR,;
49 CFR Parts 171-180). We apologize for the delay in responding and any inconvenience this
may have caused. Your questions are paraphrased and answered below.

Question 1.  What is the definition of the term “lab pack™ mentioned in § 173.12(b)?

Answer 1, We do not define the term “lab pack” in the HMR. We adopted the requirements
in § 173.12 to align the HMR with regulations on lab packs issued by the
Environmental Protection Agency. In general terms, a lab pack is a large outer
drum containing small inner packagings that are filled with various compatible
laboratory hazardous wastes.

Question 2.  Would several small containers of hazardous material or hazardous waste, or both,
of the same hazard class (e.g., oxidizers such as sodium nitrate, potassium nitrate,
and calcium nitrate) packed in a larger DOT-approved container be a lab pack?

]

Answer 2. The answer is yes, provided the packaging meets the requirements in § 173.12.

Question 3.  Would several small containers of one hazardous material or hazardous waste
(e.g., potassium nitrate) placed together in one larger DOT-approved container be
a lab pack?

Answer 3. The answer is the same as in Answer 2.

Question 4.  Section 173.12(b) limits transportation of lab packs to highway only. The
University of Hawaii at Manoa is a party to Exemption DOT-E 10933, which
permits lab packs to be transported by rail and vessel with additional restrictions.
Paragraph 8a of the exemption states: “A. person who is not a holder of this
exemption who receives a package covered by this exemption may re-offer it for
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transportation provided no modifications or changes are made to the package and
it is re-offered for transportation in conformance with this exemption and the
HMR.”

(a) If the University hires a contractor to package hazardous waste materials under
University direction and supervision and the University representative signs the
waste manifest as the generator, is it necessary for the contractor to be a party to
the exemption? The contractor personnel have all the required training to perform
the work.

Answer (4a). The answer is no.

(b)  Under the same circumstances described in question 4(a), if the lUniversity hires a
contractor to package the hazardous waste and then transport it to point A, is the
contractor required to be a party to the exemption?

Answer 4(b). The answer is no. Paragraph 10 of DOT-E 10933 requires the carrier to place a
copy of this exemption aboard each motor vehicle or cargo vessel used to
transport packages conforming to this exemption.

Question 5.  How do the requirements in § 173.12(b) relate to the requirements in §§ 173 .4,
173.150, 173.151, 173.152, 173.153, 173.154, and 173.155? Specifically, can a
hazardous waste lab pack be transported by vessel without an exemption if the
applicable requirements in § 173.4 or §§ 173.150 through 173.155 are met?

Answer 5. The answer is no; hazardous wastes that are offered for transportation
under § 173.12(b)(1) are restricted to transportation for disposal or recovery by
highway only. For transportation by vessel, an exemption must be obtained under
the provisions of 49 CFR Part 107, Subpart B.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

7%1%%/5

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Environmental Health and Salely Qffice

AT MANODA
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817312
H’dmrdms Weeghe

July 11, 2002

Via Facsimile (202) 366-3012

Director of Hazardous Material Standards L :
Safety, Research and Special Programs Admm1strat10n
U. S. Department of Transportation : .
400 Seventh Street S.W.
Washington, D.C. 20590-001

Dear Director:
The University of Hawaii is a large quantity g.nerator .of hazardous Waste There
are no EPA disposal sites in the state of Hawdii and therefore allmf our Iegulated
waste must be shipped to the continental U.S. |for dlsposal I}us letterJeunStS a

‘ clarification of certain Department of Transportation regulations: condermng the

‘ ' shipment of hazardous waste materials as follpws:

1. The term "labpack” is mentioned in 49 CFR 173.12 (b) is there a specific
definition for this term?

2. Would several small containers of hazardolis material/hazardous waste of the
| same hazard class (e.g., sodium nitrate, potassium nitrate, and calcium nitrate)
i contained in a larger DOT approved container be a "labpack"?

3. Would several small containers of one hazardous maternial/hazardous waste
(e.g., potassium nitrate) contained in a larger DOT approved container be a
"labpack"?

4. 49 CFR 173.12 (b) limits transportation of "labpacks” to highway only. An
exemption, DOT E-10933 (copy attached) authorizes transportation of "labpacks”

by rail and vessel with additional restrictions.
is not a holder of this exemption who receives
may reoffer it for transportation provided no 1

2040 Egst-West Raad, Honoluwiu, Hawsit 96822
Telephone: (808) 956-B660, Facsimile: {808 956-3205
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Paragraph 8a states: "A person who
a package covered by this exemption
nodifications or changes are made to
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the package and it is reoffered for transportaipn i conformance with this exemption
and the HMR." The University of Hawaii at Manoa has applied to become a party
to this exemption.

a. If the University hires a contractor to package hazardous waste materials under
University direction and supervision and the University representative signs the
waste manifest as the generator, is it necessany for the contractor to be a party to the
exemption? The contractor personnel have all of the required training to perform
the work.

b. Under the same circumstances described i} paragraph 4a above, if the contractor
hired by the University to pack the waste is also the contractor who will be the first
transporter of the hazardous waste, is the confractor required to be a party to the

exemption?

5. How do the requirements in 49 CFR 173.12 (b) relate to the requirements in 49
CFR 173.4 and 173.150, 173.151, 173.152, 1/73.153, 173.154, and 173.155?
Specifically, can hazardous waste materials, which would be considered as
"labpacks" be transported by vessel without an exemption to 49 CFR 173.12 (b) if
the requirements of 49 CFR 173.4 (small quantity) or 49 CFR 173.150 to 173.155
(limited guantity) as applicable are met?

If you need any further information to answer|these questions, please contact me at
(808) 956-3198 or at ocallagh@hawaii.edu. Thank you for your assistance in this
matter, ;

Very truly yours,

T e @&%——\

Tim O'Callaghan
Hazardous Material Management Officer




